De drang om te snijden voorgoed wegnemen

Gepubliceerd op 3 januari 2022 om 20:30

Erken dat je professionele hulp moet zoeken, als je jezelf ernstig letsel hebt toegebracht (daarvan is sprake als je jezelf een wond toegebracht hebt die langer dan 10 minuten bleef bloeden, of als je expres (grote) slagaders doorgesneden hebt) of suïcidale gedachten gehad hebt, dan dien je onmiddellijk hulp te zoeken. Je hoeft je nooit te schamen om naar hulp te zoeken, ongeacht je situatie/leeftijd/geslacht/culturele achtergrond/etc. Het komt ongelofelijk vaak voor, en het betekent niet dat je gek bent.

♥ Als je minderjarig bent, vertel je ouder(s)/voogd(en) dan dat je zo spoedig mogelijk geestelijke gezondheidszorg vereist. Benadruk dat het een noodgeval betreft

♥ Als volwassene kun je je huisarts zo snel mogelijk benaderen, en om een verwijzing vragen

Weet waarom je jezelf snijdt. Ik sneed me voornamelijk om de pijn van binnen niet te hoeven voelen. De pijn van afwijzing, De pijn van mijn eigen onzekerheid, maar ook kon ik door mezelf te snijden een heftige emotie voorkomen. Als door mijn Emotie Regulatie Stoornis de emoties te heftig waren en als ik me dan sneed dan kon ik op die manier stoom afblazen. Als je weet waarom je jezelf snijd, kun je daar hulp voor zoeken, en jezelf andere gezondere manieren aanleren om met Emoties om te gaan. Als je je snijd omdat je Trauma's hebt kun je daar hulp voor zoeken en krijgen.

♥ Als je jezelf snijdt om jezelf te bevrijden van intense emoties, maak dan gebruik van je creatieve kant. Begin te schrijven, bloggen, schilderen, zingen, of fotograferen. Luister naar muziek die jou op gang brengt (op de goede manier), begin een dagboek, schrijf je negatieve emoties op en scheur ze aan stukken. Alles wat voor jou werkt.

♥ Als je je snijdt om tot rust te komen, begin dan met ontspannen. Neem een bad, neem een warme douche, speel met je kat, neem een kopje warme chocolademelk, en stop jezelf in een lekkere warme deken. Wat het ook is, dwing jezelf ertoe om even flink diep in en uit te ademen.

♥ Als je jezelf snijdt omdat je je gevoelloos voelt, bel dan een vriend op. Of kies een nieuwe hobby, begeef je in vreemde omgevingen. Probeer je zintuigen aan zoveel mogelijk nieuwe ervaringen bloot te stellen. Pittig eten, kauwen op een grapefruit, een ijsklontje plaatsen in de kromming van je elleboog, wat dan ook.

♥ Als je je snijdt om woede te uiten ga dan sporten, schreeuwen, of sla wat kussens in elkaar. Scheur de velletjes papier waarop je negatieve dingen geschreven hebt uit elkaar, en maak een beetje herrie. Probeer al je frustratie en woede uit je te schreeuwen en slaan.

Verander van omgeving. Het is goed mogelijk dat de situatie waarin je je bevindt geen chronisch probleem is. Hoewel het erop kan lijken alsof het eeuwig zal duren, zal het overgaan als je de behoefte niet langer voelt. Hoe verander je je behoeften? Verander van omgeving. Omring jezelf met nieuwe mensen en nieuwe dingen (je zult langzaam maar zeker voelen dat je een ander persoon word). Een ander persoon die zich niet hoeft te snijden.

♥ Word iets. Een schrijver, een muzikant, een fotograaf, een gamer, een hardloper. Wat dan ook. Zoek een passie. Probeer iets te gaan doen dat jou een gevoel van identiteit geeft, iets waar je tijd aan kunt besteden, en iets dat jou bezig houdt. Experimenteer met nieuwe dingen.

♥ Omring jezelf met positieve mensen. Vreemd genoeg kan snijden (of de gevoelens die daarbij horen) besmettelijk zijn. Doe je best om je te begeven onder mensen die het beste in jou naar boven brengen. Mensen die er niet voor zorgen dat je je wilt gaan snijden. Als een bepaald iemand jou triggert, probeer diegene dan te mijden

Ga vrijwilligerswerk doen, of probeer voor iets anders te zorgen. Als zelfreflectie jou je niet beter laat voelen, probeer je focus dan naar buiten te richten. Denk aan iets terugdoen voor de gemeenschap, of neem een huisdier. Word vrijwilliger bij het bejaardentehuis, of de daklozenopvang. Of doneer je tijd aan een familielid of buurman/buurvrouw die hulp behoeft. Dit werk zal zo veel van je eisen dat je niet eens aan jezelf kunt denken.

♥ Je kunt er ook voor kiezen om jouw energie te richten op iets dat voor de overleving van jou afhankelijk is, zoals een dier of een tuin. Deze activiteiten kunnen ervoor zorgen dat jij je productief en betrouwbaar voelt, en kunnen je doen laten realiseren dat je er wel degelijk toe doet.

Houd van jezelf. Als je jezelf haat, dan is de kans groot dat je jezelf pijn wilt doen als je je slecht voelt. Als je van iemand houdt, dan wil je diegene geen pijn doen. Nu komt het: jouw mening is het enige dat ertoe doet. Wat andere mensen ook van jou denken, het doet er niet toe. Er is maar één iemand met wie jij moet leven, en dat ben jij.

♥ Maak een lijst van de dingen die je leuk vindt aan jezelf. Voeg hieraan ook complimentjes toe die je ooit van anderen gehad hebt. Bekijk deze lijst als je je een beetje verdrietig bent, of als je het gevoel hebt dat je niets waard bent. Lees de lijst hardop aan jezelf voor.

Blijf positief. Onthoud: dit wordt beter. Herstel van iedere verslaving of vorm van zelfvernietigend gedrag vereist geduld en doorzettingsvermogen, maar je kunt het. Beloon jezelf voor je progressie, en laat je niet kisten door terugslagen—deze zijn slechts tijdelijk. Zo lang je maar vooruit gaat en herstellende blijft, dan ben je goed bezig.

♥ Gebruik jouw kennis en kracht om anderen te helpen. Dit is een veelvoorkomend probleem, en misschien ken je wel iemand die jou als mentor zou kunnen gebruiken. Probeer dezelfde symptomen te herkennen bij anderen. Gebruik de kennis die opgedaan hebt om anderen met hun problemen te helpen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.