Zelfverwonding voorkomen

Gepubliceerd op 3 januari 2022 om 20:01

Als je eenmaal de drang om te snijden overwonnen hebt. Is er een 2e stap en deze stap is om alles uit je huis te verwijderen waar je je zelf mee kunt verwonden. 1 minuut kan bepalen of jij je wel of niet gaat snijden. Plaats geen scherpe voorwerpen op je tafel, en bewaar geen scheermesjes in je (laden)kastje.

♥ Indien mogelijk, geef je spullen aan iemand anders. Op deze manier verzeker je jezelf ervan dat je ze niet kunt vinden. Je zult aanvankelijk vrij pissig zijn, maar als de impuls verdwenen is dan zul je dankbaar zijn.

Beloon jezelf. Teken iedere snijvrije dag iets op papier. En hang deze naast je bed of ergens waar je je het altijd kunt zien. Zo word je er iedere keer aan herinnerd hoe sterk je bent. En bewaar alle papiertjes zo kun je zien hoe ver je gekomen bent en wat je overwonnen hebt. Iedere keer dat je de verleiding hebt kunnen weerstaan kun je wat leuks voor jezelf kopen. Bijvoorbeeld:

♥ Een lekker geurtje kopen voor jezelf
♥ Gewoon eens iets leuks kopen voor jezelf
♥ Een nieuwe Game Of een uitbreiding van De Sims 4
♥ Een bos bloemen of een mooi plantje voor in huis/tuin

Praat met een professional. Het is niet hun verantwoordelijkheid om jou van het snijden af te praten. Jij alleen kan die keuze maken. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je daden. Je kunt alleen wel in gesprek gaan met Huisarts of andere professional, en dit gaat je zeker helpen. Zij kunnen je vertellen of je symptonen hebt van een bepaalde aandoening. Zo is bij mij in 2014 een Emotie Regulatie Training vastgesteld en geloof me het is echt fijn als je weet waar emoties en daarbij zelfverwonding vandaan komt en wat ik er zelf mee kan doen. Ook kunnen zij je doorverwijzen naar een Steungroep.

♥ Je hoeft je nergens voor te schamen. Zelfverwonding komt vaker voor dan je denkt. De professionals met wie jij praat hebben al met zoveel mensen gepraat die hetzelfde hebben meegemaakt als jij. Je bent niet gek, je bent niet waardeloos, en je hoeft je nergens voor te schamen. Dit hoort bij het leven.

Leer herkennen wanneer je jezelf wilt gaan snijden. Op het moment dat je je wilt gaan snijden, stop dan gelijk en denk terug aan wat er gebeurd is. Onthoud het, en probeer deze situaties te mijden. Soms kunnen ze voorspeld worden, en als ze voorspeld kunnen worden dan kunnen ze ook vermeden worden.

♥ (Voorbeeld) Als je net ruzie gehad hebt met iemand, en je krijgt de drang jezelf te snijden, stop dan. Ga bij jezelf te rade waarom je jezelf wilt gaan snijden: 'Ik wil mezelf pijn doen omdat ik iemand van wie ik hou pijn gedaan heb, en dat zorgt ervoor dat ik me slecht ga voelen. 'Probeer erachter te komen wanneer bepaalde situaties negatieve emoties oproepen: een bepaald gevoel, of misschien een daad? Probeer deze situaties te beperken tot je je drang volledig onder controle hebt, of tot het helemaal ongedaan gemaakt is.

Stop de volgende episode voor die begint. Je hebt niet al dat werk voor niets gedaan! Zodra je de drang om jezelf pijn te doen op voelt komen, adem dan even diep in. Vouw je armen over elkaar, sluit je ogen, en ontspan je. Zeg jezelf dat je je geen pijn gaat doen. Blijf uit de buurt van voorwerpen waarmee je jezelf zou kunnen pijnigen, zodat het makkelijker wordt om je voornemen uit te voeren. Ga liggen, als dat kan. Blijf in deze positie staan/zitten/liggen tot de drang verdwenen is. Bel gelijk daarna een hulpdienst, of zoek op andere wijze hulp.

♥ Als je er eenmaal één overwonnen hebt, dan zul je merken hoe goed dat te doen is. Als je er in het verleden een hebt weten te verdringen, hoe heb je dat dan gedaan? Hoe goed voelde je je na afloop? Denk terug aan dat gevoel. Herleef het. Je hebt het verdiend.

Beeld jezelf in hoe jij je zou gedragen als beste vriend(in) of familielid

♥ Als een vriend van jou zichzelf pijn zou willen doen, wat zou jij dan doen om hem/haar hiervan te weerhouden? Hoe zou jij hem/haar afleiden, wat zou jij doen om hem/haar troost te bieden en te weerhouden? Pas deze antwoorden toe op jezelf.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.